Tandfyllning Laholm

Tandfyllning Laholm erbjuds på Laholms Tandvårdsklinik är nästan uteslutet med materialet komposit. Det har samma färg som dina tänder. Komposit är idag så starkt att behandlingar för tandfyllning bara görs med komposit sedan slutet på 90-talet.

  • Tandfyllning med komposit är estetiskt tilltalande
  • Ni hittar oss i centrala Laholm på Trädgårdsgatan 11B
  • Ring omedelbart och boka en tid på 0430- 711 04 eller boka tid online.

Tandfyllning Laholm erbjuds med komposit

Tandfyllning Laholm

Tandfyllning komposit

En skada på en tand lagas oftast med en tandfyllning Laholm erbjuds på Laholms Tandvårdsklinik. Skadan kan vara ett hål, en fraktur (sprucken tand) eller en slitskada i en tandkrona.
 
Idag används komposit som primärt val för permanent tandfyllning eller tandlagning. Kompositen som används inom tandvården för tandfyllning är tandfärgad av estetiska skäl. Då syns fyllningarna inte vilket är viktigt vid tandfyllningar på i framtänder.
 
Kompositerna kom på 50-60-talet. Men pga brister med materialet och fastsättning till tänder var det inte förrän på 70-80-talet de används frekvent.
 

Tandfyllning med komposit frekvent mot slutet av 90-talet

Då var det enda användningsområdet för framtänder. Då var de för svaga för att kunna klara av de tuggkrafter som uppstår längre in i munnen. Det dröjde ända till slutet på 90-talet innan kompositerna blev tillräckligt starka så de kunde börja användas på kindtänder.
 

Tandfyllning Laholm erbjuds är uteslutande av komposit

Idag är komposit det bästa permanenta tandfyllningsmaterialet vi har. De största fördelarna jämfört med amalgam är att kompositen är tandfärgad och kan bindas (klistras) till tänderna.
 
Eftersom amalgam inte kan bindas till tänder är man tvungen att borra bort mer av tanden. Detta för att amalgamfyllningen ska hållas kvar på plats. Av den anledningen är en kompositfyllning mycket skonsammare mot tänderna.
 

Tandfyllning med amalgam

Amalgam är ett fyllningsmaterial som är en en legering. Den består huvudsakligen av kvicksilver, silver, tenn och koppar. Innan kompositen var amalgam det vanligaste materialet för tandfyllning. Dock främst i kindtänder.
 
Det är ett billigt och mycket starkt material (starkare än komposit). Tandfyllning med amalgam är relativt enkelt att arbeta med. De största nackdelarna med amalgam är dels att man även måste ta bort frisk tandsubstans.
 
Det krävs för tandfyllning med amalgam. En annan nackdel är att dess innehåll är av kvicksilver. Anledningen till att amalgam sedan 2009 är förbjudet att användas i Sverige är pga kvicksilvret. Amalgamet stod för en stor del av kvicksilverutsläppen i naturen.
 

Ska man byta ut tandfyllning med amalgam med komposit?

Idag har många fortfarande amalgamfyllningar kvar i tänderna. Ofta får vi frågan om man bör byta ut amalgamfyllningar. Svaret är nej. De amalgamfyllningar som sitter och har suttit länge bör inte tas bort.
 
Eftersom tänderna då kan försvagas ytterligare när man avlägsnar gamla fyllningar. Detta gäller självklart så länge fyllningarna är bra och intakta. Om fyllningen är sprucken eller av annan orsak inte anses vara tät rekommenderar vi att man ersätter den.
 
Detta kommer tandläkaren informera om vid undersökningen.
 

Temporär tandfyllning Laholm erbjuds här på Laholms Tandvårdsklinik

Det finns ett flertal temporära fyllningsmaterial för temporär tandfyllning. Men de är inte lika starka och motståndskraftiga som komposit. Det används bara i hål/skador som man vill täcka tillfälligt inför permanent behandling.
 
Oftast används dessa vid akutbehandlingar då man saknar tid att laga en tand permanent. Eller när patienten ska komma åter inom några veckor.
 
Temporära fyllningsmaterial finns att köpa på apoteket om man någon gång skulle råka ut för en tandfraktur. Det kan du använda om du vill täcka den tills man kommer till tandläkaren.

Tandfyllning Laholm

Boka en tid på Laholms Tandvårdsklinik för en tandfyllning av komposit

Råd & Tips för friska tänder

Sköt om dina tänder och din mun så mår du bra och förebygger framtida problem. Vi prioriterar förebyggande tandvård. Här får du fakta och skötselråd för en fräsch mun med friska och starka tänder.

Har du frågor och funderingar som handlar om tänder och munhälsa? Här har vi samlat information om sådant som vi får mycket frågor om. Fakta och tips som hjälper dig att hålla dina tänder och mun rena och fina.

Sköt om dig och din mun så mår du bra och förebygger framtida problem. Fluor – vila – vatten är nyckelord för god tandhälsa. Ta dem med dig för att förebygga problem och hålla dina tänder hela och fina.

Några enkla råd på vägen

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag
  • Låt tänderna vila mellan måltiderna
  • Drick vatten när du är törstig
  • Besök oss på Laholms Tandvårdsklinik regelbundet

Har du frågor eller funderingar du inte hittar svaren på här, fråga din tandläkare vid nästa besök.

Prata med den tandläkare Laholm känner väl från sina år på Folktandvården Laholm

Akut tandvård erbjuds samma dag alla vardagar

Telefonnummer: 0430-711 04

Trädgårdsgatan 11B, 31230, Laholm

info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Lista dig online här nedan hos Laholms Tandvårdsklinik

Om du listar dig hos Laholms Tandvårdsklinik online. Då får du en kostnadsfri tandläkarundersökning i samband med en proffessionell tandrengöring.

Vad du behöver veta inför en tandfyllning Laholm erbjuds på Laholms Tandvårdsklinik

Om du har slagit ut en tand tar du med biten som slagits ut. Håll den fuktig fram till ditt besök för akut tandvård Laholm erbjuds samma dag alla vardagar. Med ett flexibelt schema hittar vi en tid för dig som har behov av akut tandvård samma dag alla vardagar.

N

En lista på mediciner som du tar

Det är bra men inte nödvändigt att ha med sig en lista på de mediciner som du tar. Framför allt om det är ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik.

N

Rekvirera din tandvårdshistoria från din föregående tandläkare

Det är bra om du i förväg har rekvirerat din tandvårdsinformation inför ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik. Om du inte har gjort det så gör vi på praktiken det gärna åt dig.

N

Tandläkarskräck

Om du lider av tandläkarskräck är det bra att praktiken vet det i förväg inför ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik. Då kan vi avsätta lite extra tid i vårt schema. Ulf Olson vår tandläkare Laholm känner väl har som specialitet tandimplantat och med hela personalen stor erfarenhet av patienter som lider av tandläkarskräck.

“När jag bestämde mig för att byta ut samtliga av mina tänder mot tandimplantat var valet av tandläkare viktigast. När jag började höra mig för inför ett så stort arbete nämndes Ulf Olson på Laholms Tandvårdsklinik. När jag förstod att han har tandimplantat som specialitet var valet enkelt. Idag har jag ett underbart leende tack vare det perfekta jobbet Ulf Olson utförde på Laholms Tandvårdsklinik. Som tack utvecklade jag denna hemsidan åt hans praktik.”

Karl Göransson

Patient

Tandfyllning Laholm

Boka en tid på Laholms Tandvårdsklinik för en tandfyllning av komposit

Vår målsättning är att erbjuda en tandläkare Laholm uppskattar och som har som mål att öka tandhälsan i Laholm en patient i taget

Akut tandvård Laholm erbjuds samma dag alla vardagar

Telefonnummer: 0430-711 04

Trädgårdsgatan 11B, 31230, Laholm

info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Share This

Dela det här!

Dela det här med dina vänner!