Rotfyllning Laholm

Det är väldigt vanligt att patienter känner oro inför en rotfyllning Laholm behandlas för dagligen på Laholms Tandvårdsklinik. Det är en skröna att rotfyllning ska vara smärtsam. Vi erbjuder behandlingar som rotfyllning helt smärtfritt hela behandlingen.

Patienter kan känna sig lite ömma efter behandlingen och lite svullnad förekommer efter behandlingen. Det går snabbt över efter problemet har tagits bort.

 • Rotfyllning är inte en smärtsam behandling
 • Ni hittar oss i centrala Laholm på Trädgårdsgatan 11B
 • Ring omedelbart och boka en tid om det är akut på 0430- 711 04

Rotfyllning Laholm erbjuds med en smärtfri behandling

 Rotfyllning Laholm

Vems knä skakar inte vid tanken på en rotfyllning Laholm behandlas för på Laholms Tandvårdsklinik dagligen? Smärta och kostnaden kommer i åtanke med en kommande rotfyllning. Men hur många av oss vet till och med vad en rotfyllning egentligen är?
 
Rotfyllning är även känd som endodontisk terapi. Det är en tandbehandling för att ta bort infektioner inuti en tand. Det kan också skydda tanden från framtida infektioner.
 

Rotfyllning utförs i pulpan på tanden som är rotkanalen.

Snabba fakta om rotbehandling Laholm behandlas för på vår praktik:
 • Rotfyllning används för att ta bort nerver från en tandmassa.
 • Det tros vara mycket smärtsamt men är en smärtlindrande behandling.
 • Förfarandet som ofta kallas rotfyllning är endodontisk terapi.
Kostnaderna för en rotfyllning varierar. Men det är ett billigare alternativ än att ta bort en tand och ersätta den med en krona eller bro.
 

Vad är rotfyllning Laholm erbjuds vid behov?

Rotfyllning har ett falskt rykte för att vara smärtsamt. En rotfyllning är inte en behandling utan en del av en tand. Det är den ihåliga sektionen av en tand som innehåller nervvävnaden, blodkärlen och andra celler, även känd som pulpa.
 
En tand består av en krona och rötter. Kronan är huvudsakligen ovanför tandköttet, medan rötterna är under den. Rötterna fäster tanden i käkbenet.
 
Inuti kronan och roten, eller rotkanalen, är pulpan. Pulpan ger näring åt tanden och ger fukt till det omgivande materialet. Nerverna i pulpan känner av varma och kalla temperaturer som smärta.
 
Namnet på tandproceduren som ofta kallas en rotfyllning är endodontisk terapi. Det betyder “inuti tanden.”
 
Emellertid har termen “rotfyllning” vanligen använts för att prata om förfarandet.
 

Vad är stegen för en rotfyllning Laholm behandlas för på vår praktik?

Rotkanalbehandling utförs i tre steg och det tar mellan en och tre sessioner att slutföra.
 

1. Rengöring av rotkanalen

Först tar tandläkaren bort allt som finns i rotkanalen. Med patienten under lokalbedövning gör tandläkaren ett litet åtkomsthål på tandens yta. Sedan tar tandläkaren bort den sjuka och döda pulpan med mycket små filar.
 

2. Fyllning av rotkanalen

Därefter rengör, formar och dekontaminerar tandläkaren det ihåliga området. Det gör tandläkaren med små filar och bevattningslösningar. Därefter fylls tanden med ett gummiliknande material med hjälp av en limcement för att täta kanalerna helt.
 
Efter rotkanalbehandling är tanden död. Patienten känner inte längre någon smärta i den tanden eftersom nervvävnaden har tagits bort. Infektionen har därmed eliminerats.
 

3. Lägga till en keramisk tandkrona eller fyllning

Tanden kommer emellertid nu att bli mer ömtålig än den var tidigare. En tand utan pulpa måste få sin näring från ligamentet som fäster tanden till benet. Denna försörjning är tillräcklig, men med tiden kommer tanden att bli mer spröd, så en krona eller fyllning ger skydd.
 
Tills kronan eller fyllningen är klar ska patienten inte tugga eller bita på tanden. När det finns en krona eller fyllning på plats kan personen använda tanden som tidigare.
 
Behandlingen tar ofta bara ett besök. Men om det finns böjda kanaler, flerkanaler eller stora infektioner kan det ta en eller två ytterligare besök.
 

Hur smärtsam är en rotfyllning?

En av de stora farhågorna för denna typ av behandling är att den kommer att vara smärtsam. Behandlingen som utförs av vår tandläkare är i det närmaste smärtfri.
 
Smärtan som känns kommer från infektionen och inte från behandlingen. Behandlingen orsakar inte smärta; det hjälper till att lindra det.
Tandläkaren kommer att lindra smärtan vid proceduren. Han kommer att bedöva tanden och omgivningen med lokalbedövning.
 
Efter behandlingen är viss ömhet normal. Det är tillfälligt och alvedon kan vara tillräckligt för att lindra det. Vid behov finns receptbelagda läkemedel tillgängliga.
 
Tandläkaren kan ordinera ett antibiotikum för att behandla eller förebygga infektion.

Boka en tid för rotfyllning idag!

Gå inte och ha ont när vi kan boka in dig samma dag om det handlar om akut tandvård. Låt vår tandläkare komma till för att se om det är en rotfyllning du behöver.

 Vem behöver en rotfyllning Laholm behandlas för på vår praktik?

Rotkanalen behandlar infekterad eller skadad pulpa. Detta hjälper till att reparera en tand innan den kräver extraktion.
Om pulpan skadas eller insjuknar kan den inte reparera sig själv och vävnaden dör.
 
Om det finns ett djupt hålrum, en sprucken tand eller en lös fyllning, kan bakterier komma in i pulpan.
 
Bakterierna kommer så småningom att förstöra pulpan. Om bakterierna tränger igenom rotöppningarna kan det orsaka en infektion i tandbenet.
 
En infektion försvagar benet och bryter ner det. Ledbanden runt tanden sväller och tanden lossnar.
 

Skada på pulpan kan vara besvärande

En skada på pulpan gör tanden känslig för höga och låga temperaturer. Det kan vara smärta när du tuggar, och vissa människor har en kontinuerlig bankande smärta.
 
Utan behandling kommer infektionen att spridas. Så småningom kommer tanden att bli lös och behöver extraheras.
 
Vissa patienter väljer extraktion, speciellt om det gör mycket ont. Eller om tanden inte kan återställas, till exempel om det finns stort förfall, trauma eller benförlust. Det kan uppstå på grund av sjukdomar i tandkörteln eller tandköttet.
 
Att ta bort en tand kan dock innebära att de omgivande tänderna börjar röra sig och blir sneda. Det här kan se fult ut och det kan göra det svårt att ha ett bra bett.
 
En rotfyllning Laholm behandlas för på Laholms Tandvårdsklinik. Den sparar vanligtvis tanden och eliminerar smärtan.
 
Om tanden inte kan sparas, är det näst bästa alternativet ett tandimplantat vilket är vår praktiks specialitet.
 
Att rädda den naturliga tanden är dock bäst om möjligt eftersom ingenting fungerar lika bra som en naturlig tand.
 

Vad kostar en rotfyllning?

Kostnaden för tandbehandling varierar mycket. Men det är relativt kostnadseffektivt att spara tanden med en rotfyllning.
 
Det andra alternativet är extraktion, och kostnaden för ett tandimplantat eller bro för att byta ut tanden. Det är vanligtvis ett dyrare alternativ. Extraktion kan också leda till feljusterade tänder och svårighet att tugga.
 

Komplikationer med rotfyllning

Som med alla förfaranden kan komplikationer uppstå. Ibland hittar tandläkaren bara tre rotkanaler i en tand som har fyra. Om en kanal förblir obehandlad kan infektionen fortsätta och spridas i benet.
 
Tandläkaren måste också se till att fyllningsmaterialet går tillräckligt långt in i kanalen för att fylla det. Om rotkanalen inte är ordentligt tätad kan infektionen återuppstå.
 
Under proceduren kan tandroten spricka. Instrument som filar kan bryta i kanalen eller perforera kanalen. Detta gör det svårt att fylla tanden effektivt.
 
Om komplikationer uppstår kan vår tandläkare Ulf Olson försöka att korrigera problemet och slutföra rotkanalen.
 
För att undvika komplikationer bör patienter alltid följa tandläkarens anvisningar.
 
Det är viktigt att en permanent restaurering placeras. Till exempel en helkeramisk tandkrona när rotkanalbehandlingen är klar.
 

Förebyggande åtgärder för rotfyllning Laholm erbjuds varje dag på vår praktik

Om du vill förhindra infektioner, tandröta och tandköttssjukdomar.
 
Följ då dessa rekommendationer från vår tandläkareandläkare:
 • Borsta tänderna som det sista du gör innan du går och lägger dig. Borsta en gång till någon gång under dagen eller på morgonen.
 • Borsta dina tänder med tandkräm som innehåller fluor.
 • Borsta tänderna med en lämplig tandborste och byt ut den regelbundet.
 • Boka minst två tanläkarundersökningar årligen med en tandrengöring samtidigt.
 • Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan tänderna och förhindra uppbyggnad av plack.
 • Undvik sockerhaltiga drycker och livsmedel med en hälsosam kost.
Tandtätningsmedel kan också förhindra förfall.
 

Sammanfattnig av rotfyllning Laholm behandlas dagligen för på vår praktik

 
Nästan alla känner lite obehag inför en rotfyllning. Många har hört hur smärtsamt det är. Vår tandläkare utför rotfyllning som i det närmaste är helt smärtfritt.
 
Nu kan du nästan allt om rofyllning Laholm erbjuds på vår praktik. Boka en tid för en undersökning om du tror att du är i behov av en rotfyllning.
 

Du kan enkelt boka en tid online

Lista dig på vår praktik med formuläret här nedan om du är ny som patient
 
Det är enkelt att lista sig på vår praktik med formuläret här nedanför. När du fyllt i formuläret länkas du automatiskt till vår tidsbokning för att även boka en tid online.

Boka en tid för rotfyllning idag!

Gå inte och ha ont när vi kan boka in dig samma dag om det handlar om akut tandvård. Låt vår tandläkare komma till för att se om det är en rotfyllning du behöver.

Frågor och svar om rotfyllningar Laholm erbjuds på vår praktik dagligen

Här kan du få svar på de flesta frågor om den rotfyllning Laholm erbjuds av Laholms Tandvårdsklinik dagligen. Gå inte och ha ont. Boka en tid med vår tandläkare så går du hem smärtfri.
Varför behöver jag en rotfyllning?

Rotfyllning är en behandling för att behandla eller förebygga en infektion i tandens rotkanal. Ibland behöver man rotfylla en tand för att skapa fäste inför en protetisk konstruktion. Rotspetsoperation, eller apikalkirurgi, utförs för att behandla en infektion i rotkanalen som inte bedöms kunna behandlas med konventionell rotbehandling.

Kommer behandlingen att göra ont?

Behandlingen kan normalt sett utföras helt smärtfritt. Endodental har tillgång till moderna bedövningssystem som kan bedöva din tand smärtfritt. Många gånger är nervvävnaden i tanden död vilket innebär att behandlingen till och med kan utföras utan bedövning. När vi bedövar använder vi en teknik som är mycket precis och innebär att du oftast helt slipper bedövningskänslan i läppar, tunga och kinder. Är du ändå orolig kan vi erbjuda mildare sedering.

Hur många besök krävs för en rotfyllning?

Ofta kan behandlingen utföras vid ett besök. I vissa fall behöver du komma vid två eller flera tillfällen för att slutföra behandlingen.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

Endodental avsätter cirka 90-120 minuter klinisk tid för din rotfyllning. Ibland uppdelat på fler tillfällen.

Vad kostar en rotfyllning?

Din kostnad för rotfyllningen är cirka 3 000-6 000 kronor, beroende på tand och ersättning från Försäkringskassan. Undersökning tillkommer.

Kommer jag att få värk efter en rotfyllning?

Det är normalt att tanden ömmar ett par dagar efter behandlingen. Du klarar dig oftast med receptfria smärtstillande preparat för att behandla detta. Rekommendation vid smärta: Alvedon 1 g högst 4 gånger per dag, eventuellt kombinerat med Ipren 400 mg högst 3 gånger per dag om Alvedon inte räcker.

Finns det alternativ till behandlingen?

En infekterad tand bör behandlas för att eliminera risken för att infektionen sprids, eller att du får värk från regionen. Det finns två sätt att behandla en infekterad rotkanal. Man kan rotbehandla tanden eller ta bort hela tanden. En rotbehandling innebär alltså att du kan behålla din tand men slipper infektionen. Infektionen i tanden är inte möjlig att eliminera med antibiotika. Att dra ut tanden och ersätta den med en bro eller ett implantat är en dyrare lösning än att rotbehandla tanden, som dessutom kan vara svår att göra lika estetisk som din naturliga tand.

Hur är prognosen för rotfyllning?

Prognosen för rotfyllning utförd på specialistklinik är normalt mycket god. I gynnsamma fall lyckas över 90 procent av behandlingarna. I vissa fall kan en komplicerad anatomi eller infektion trots detta leda till utebliven läkning. Vi kan i de flesta fall då erbjuda fortsatt behandling där vi går in kirurgiskt och avlägsnar infektionen.

Varför behandla en tidigare rotfylld tand?

Ibland måste en tidigare rotfylld tand behandlas på nytt. Det kan till exempel bero på att delar av kanalsystemet inte behandlats eller att den fyllning eller krona som gjordes efter rotfyllningen har lossnat, spruckit eller på annat sätt läckt in nya bakterier.

Råd & Tips för friska tänder

Sköt om dina tänder och din mun så mår du bra och förebygger framtida problem. Vi prioriterar förebyggande tandvård. Här får du fakta och skötselråd för en fräsch mun med friska och starka tänder.

Har du frågor och funderingar som handlar om tänder och munhälsa? Här har vi samlat information om sådant som vi får mycket frågor om. Fakta och tips som hjälper dig att hålla dina tänder och mun rena och fina.

Sköt om dig och din mun så mår du bra och förebygger framtida problem. Fluor – vila – vatten är nyckelord för god tandhälsa. Ta dem med dig för att förebygga problem och hålla dina tänder hela och fina.

Några enkla råd på vägen

 • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag
 • Låt tänderna vila mellan måltiderna
 • Drick vatten när du är törstig
 • Besök oss på Laholms Tandvårdsklinik regelbundet

Har du frågor eller funderingar du inte hittar svaren på här, fråga din tandläkare vid nästa besök.

Prata med den tandläkare Laholm känner väl från sina år på Folktandvården Laholm

Akut tandvård Laholm erbjuds samma dag alla vardagar

Telefonnummer: 0430-711 04

Trädgårdsgatan 11B, 31230, Laholm

info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Lista dig online här nedan hos Laholms Tandvårdsklinik

Om du listar dig hos Laholms Tandvårdsklinik online. Då får du en kostnadsfri tandläkarundersökning i samband med en professionell tandrengöring.

Vad du behöver veta inför en rotfyllning Laholm erbjuds på Laholms Tandvårdsklinik

Det krävs inte så mycket förberedning om du inte lider av tandläkarskräck. I fall där patienter upplever tandvårdsrädsla kan det vara bäst att boka en tid på morgonen. Då hinner patienter som har tandläkarskräck inte jaga upp sig inför besöket.

Som vi nämnt i texten ovanför kan Laholms Tandvårdsklinik utföra en rotfyllning Laholm uppskattar för den är i det närmaste smärtfri. Du kan däremot vara lite öm och svullen efter en rotfyllning men det går över.

N

En lista på mediciner som du tar

Det är bra men inte nödvändigt att ha med sig en lista på de mediciner som du tar. Framför allt om det är ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik.

N

Rekvirera din tandvårdshistoria från din föregående tandläkare

Det är bra om du i förväg har rekvirerat din tandvårdsinformation inför ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik. Om du inte har gjort det så gör vi på praktiken det gärna åt dig.

N

Tandläkarskräck

Om du lider av tandläkarskräck är det bra att praktiken vet det i förväg inför ditt första besök på Laholms Tandvårdsklinik. Då kan vi avsätta lite extra tid i vårt schema. Ulf Olson vår tandläkare Laholm känner väl har som specialitet tandimplantat och med hela personalen stor erfarenhet av patienter som lider av tandläkarskräck.

“När jag bestämde mig för att byta ut samtliga av mina tänder mot tandimplantat var valet av tandläkare viktigast. När jag började höra mig för inför ett så stort arbete nämndes Ulf Olson på Laholms Tandvårdsklinik. När jag förstod att han har tandimplantat som specialitet var valet enkelt. Idag har jag ett underbart leende tack vare det perfekta jobbet Ulf Olson utförde på Laholms Tandvårdsklinik. Som tack utvecklade jag denna hemsidan åt hans praktik.”

Karl Göransson

Patient

Boka en tid för rotfyllning idag!

Gå inte och ha ont när vi kan boka in dig samma dag om det handlar om akut tandvård. Låt vår tandläkare komma till för att se om det är en rotfyllning du behöver.

Vår målsättning är att erbjuda en tandläkare Laholm uppskattar och som har som mål att öka tandhälsan i Laholm en patient i taget

Akut tandvård erbjuds samma dag alla vardagar

Telefonnummer: 0430-711 04

Trädgårdsgatan 11B, 31230, Laholm

info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Share This

Dela det här!

Dela det här med dina vänner!