Vanliga Frågor Och Svar

Här besvarar vi de frågor och svar som är relaterade till tandvård. Om du inte hittar svar på just din fråga så kan du ställa en fråga till vår tandläkare Laholm erbjuds av Laholms Tandvårdsklinik längre ner på sidan.

Frågor Och Svar

Vilken typ av tandborste ska jag använda?

Köp tandborstar med mjukt borsthuvud. Medium och fasta tandborstar kan skada tänder och tandkött. Använd mjukt tryck i 2 minuter, två gånger om dagen. Både elektriska och manuella tandborstar rengör tänderna bra, det viktiga är att ha rätt teknik vid tandborstningen. Manuella borstar med blandade borsthöjder renar bättre än de med platta jämnhöga borstar. Ersätt tandborsten var tredje månad, ännu tidigare om borststråna ser böjda eller splittrade ut. Böjda borstar gör inte lika rent och är ofta ett tecken på att du borstar för hårt.

Vilken typ av tandkräm ska jag använda?

De flesta tandkrämer på marknaden är bra på att avlägsna bakterier och syror från mat och dryck. Välj alltid en tandkräm som innehåller fluor, ett naturligt ämne som stärker och skyddar tänderna. Om du har känsliga tänder eller tandhalsar kan du prova en tandkräm specialiserat för detta. Om det inte blir bättre bör du ta upp det med din tandläkare.

Varför ska jag gå till tandläkaren regelbundet?

Det är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet och inte bara när man har problem. Att regelbundet kontrollera dina tänder och tandkött är viktigt. Det håller tänder och tandkött friskt och för att förebygga och förhindra besvär. Som regel bör du besöka tandläkaren och tandhygienisten en gång per år. Vissa människor behöver gå oftare till tandläkaren. Gå efter rekommendation från din tandläkare eller tandhygienist. Det är lätt att tro att man sparar pengar genom att bara söka tandvård när man redan har problem. Tyvärr leder det oftast till betydligt mer kostsamma och tidskrävande behandlingar. Många tandproblem har inga symtom förrän de når de avancerade stadierna av sjukdomsprocessen.

Varför ska jag använda tandtråd och/eller mellanrumsborstar?

Tandtråd och mellanrumsborstar är ett substitut till tandborsten. De hjälper till att göra rent mellan tänderna där borsten inte kommer åt lika bra. På det sättet reduceras antalet bakterier i munnen och risken för sjukdomar i tänder och tandkött minskar. Mellanrumsborstar finns i olika tjocklekar. De rekommenderas till dig som har lite större mellanrum mellan tänderna. Hör med din tandläkare eller tandhygienist vad som passar bäst för din mun. När du först börjar använda tandtråd eller mellanrumsborstar kan tandköttet bli ömt och blöda lite. Fortsätt rengöra dina tänder enligt instruktioner från tandvårdspersonalen. Då bör blödandet och ömheten upphöra inom en vecka när tandköttet har blivit friskare. Om det fortfarande gör ont och blöder bör du kontakta din tandläkare för kontroll. Han eller hon kan kontrollera om du har rätt teknik.

Hur får jag mitt barn att borsta tänderna?

Gör det roligt! Sjung, hitta på en historia eller leta efter någonting i barnets mun. Om du är entusiastisk kring att borsta tänderna smittar det ofta av sig på ditt barn. Barn vill göra vad deras föräldrar gör. Därför är det viktigt att föregå med gott exempel och införa tandborstningen som en gemensam rutin i vardagen. Det är viktigt att inte ge upp när det känns extra svårt, utan försöka att hitta nya vägar. Ha i åtanke vad resultatet eventuellt blir om tandborstningen uteblir. Värk, gråt och jobbiga tandläkarbesök. Fråga din tandläkare eller tandhygienist (eller varför inte dina vänner och bekanta?) om andra kreativa sätt att få ditt barn att vilja borsta tänderna.

Hur kan jag undvika karies?

För att förebygga karies finns de några viktiga huvudpunkter. Den första är att borsta tänderna ordentligt. Detta innebär, 2 minuter, två gånger om dagen. Därtill rekommenderas det att använda tandtråd eller mellanrumsborstar. Gör det en gång per dag för att även avlägsna bakterier mellan tänderna.  Den andra punkten är ditt sockerintag (hur mycket och hur ofta). Socker är det som gynnar bakterierna i munnen bäst och som ger dem energi att bryta ner emaljen. Var uppmärksam på livsmedel som sega kolor eller russin som klistrar sig fast vid dina tänder en längre tid. De kan ge en längre tids tillförsel av näring till bakterierna bakterierna på dina tänder. Minimera mängden socker och frekvensen av sockerintag under dagen. Det förhindrar uppkomsten av karies i dina tänder. Det är även bra att skölja med vatten efter att du har ätit eller druckit någonting sött. Det är även viktigt att inte glömma regelbundna tandläkarbesök. Goda tandvårdsvanor spelar en stor roll för en kariesfri mun.

Varför behöver tandläkaren ta röntgenbilder?

Många sjukdomar i tänderna och omgivande vävnader kan inte upptäckas av tandläkaren genom att endast titta i munnen. Därför krävs röntgenbilder som ett komplement till den okulära undersökningen. Röntgenundersökning kan bland annat avslöja sjukdomar i tänderna. Det kan även se infektioner i tandbenet och utvecklingsavvikelser. Röntgenbilder är viktiga för att kunna ställa rätt diagnos. Det i sig är avgörande för att fastställa vilken typ av behandling som är nödvändig. Att hitta och behandla munproblem i ett tidigt skede kan spara tid, pengar och ofta onödigt obehag.

Vad kan jag göra mot ilande och känsliga tänder?

Ilande och känsliga tänder kan bero på olika saker. Till exempel sprickor, karies, tunn emalj eller blottade tandhalsar. Vid besvär rekommenderas att ta kontakt med din tandläkare. Då kan de utreda orsaken till besvären och på så sätt hitta lämplig behandling. Det finns tandkrämer som är specialiserade på känsliga tänder. Dessa innehåller ofta andra sammansättningar som är mer effektiva mot ilningarna. Redan efter några veckors användning kan du märka en skillnad. Högt intag av sura livsmedel som apelsiner, citroner och grapefrukt. Även läsk och energidrycker kan “fräta på emaljen” och ge upphov till tunnare emalj och öka tandkänslighet. Då syra “mjukar upp emaljen” är det bra att vänta en stund med att borsta tänderna efter att du ätit någonting surt. Det är bra att skölja med vatten efter intag av mat och dryck. Dels för att neutralisera pH-värdet i munnen så att emaljen “blir hård igen”, och dels för att skölja bort socker- och matrester.

Vad är tandlossning?

Tandlossning är en inflammation och infektion i tandköttet och tandbenet. Den orsakas av bakterier. Om sjukdomen inte behandlas orsakar den en permanent nedbrytning av käkbenet. Det i sin tur kan leda till eventuell tandförlust. Tandlossning är ofta en relativt smärtfri sjukdom. Den kallas ibland för “tyst” sjukdom, och många är omedvetna om att de har den. Ofta upptäcks den först vid besök hos tandläkaren eller tandhygienisten. Därför är det viktigt med regelbundna undersökningar för att förebygga och behandla denna typ av sjukdom. Tecken på tandlossningssjukdom kan vara blödande tandkött, rött och svullet tandkött och dålig andedräkt. Det skapar i sin tur lösa tänder och ett tandköttet som drar sig tillbaka. De flesta människor kan få tandköttsbesvär och mild tandlossning. Men vissa människor är mottagliga för mer aggressiva former. Allvarligare former, speciellt om du har det i ung ålder, är ofta ärftliga. Faktorer som ger en ökad risk för sjukdomen är diabetes, rökning, övervikt samt vissa mediciner. Behandling syftar till att minska bakterierna i din mun och förhindra att sjukdomen förvärras. Detta görs genom regelbundna kontroller. Det innebär behandlingar hos tandhygienisten och tandläkaren. God förebyggande tandvård hemma är också viktig. Behandlingen kommer bara fungera om du sköter din munhygien ytterst bra. Genom att först borsta ordentligt två gånger om dagen. Använd även tandtråd/mellanrumsborstar dagligen.

Hur lång tid tar det innan det läker helt när man har dragit ut en tand?

Läkningstiden är individuell och varierar beroende på omfattningen av tandutdragningen. Det kan göra ont i en vecka efter behandlingen. Sakta men säkert läker hålet. Generellt brukar vi säga att slemhinnan läker på ett par veckor, medan käkbenet kan ta några månader på sig.

Hur lång tid tar det innan det läker helt när man har dragit ut en tand?

Läkningstiden är individuell och varierar beroende på omfattningen av tandutdragningen. Det kan göra ont i en vecka efter behandlingen. Sakta men säkert läker hålet. Generellt brukar vi säga att slemhinnan läker på ett par veckor, medan käkbenet kan ta några månader på sig. Dålig smak och lukt i munnen. Det är vanligt när sår läker och det försvinner när håligheten läkt helt. Under första dygnet kan det blöda, vi rekommenderar dig att sova med huvudet högt. När bedövningen släpper kan det smärta vid området där tanden satt och i käken. Under de första dagarna kan du behöva ta smärtlindrande läkemedel. Rådfråga din tandläkare. Ofta uppkommer svullnad i området där tanden satt. Vissa kan också få svullnad och blåmärken på andra ställen i ansiktet. Om du känner dig svullen i halsen och får svårt att andas ska du kontakta din tandläkare direkt! Generellt brukar vi säga att om dina symptom efter fem dagar blir värre istället för att avta så ska du kontakta din tandläkare. Detta gäller framför allt om du har feber, smärta, svullnad samt försämrat allmäntillstånd.

Jag har tandvärk. Vad kan det bero på??
Tandvärk kan uppstå av en mängd olika faktorer. Sök alltid upp en tandläkare om du har tandvärk för att säkerställa orsaken. Värken kan bero på en infektion eller inflammation i tandköttet eller tandnerven.
Infektion och inflammation kan uppkomma vid:
 • Karies
 • Tandskada
 • Blottad tandhals
 • Tandslitage
 • Tappad fyllning
 • Djup lagning
 • Tandlossning
Övrig tandvärk:
 • Visdomständer växer fram
 • Ont efter tandutdragning
 • Tandgnissling
 • Tandpressning
 • Skadad tand.
Tandvärk går i princip alltid att bota. Kontakta din tandläkare och berätta om dina symptom.
Jag har slagit ut en permanent vuxentand! Vad ska jag göra?
Tanden ska så snabbt som möjligt sättas tillbaka! Undvik att röra roten, håll enbart i kronan. Om tanden är smutsig så ska du först skölja under rinnande vatten i 10 sekunder innan du trycker tillbaka den. Ring tandläkaren för akut hjälp.
 
Går det inte att sätta tillbaka tanden? Välj ett av följande alternativ:
 1. Bevara tanden under tungan
 2. Spotta i ett glas och bevara tanden där
 3. Häll mjölk i ett glas och lägg ner tanden
 4. Häll koksaltlösning i ett glas och lägg ner tanden
Det är viktigt att tanden inte blir torr! Kontakta tandläkare omedelbart 0430-711 04.
 
Tandläkaren fäster tanden i granntänderna med så kallad fixationstråd. Denna tråd sitter i tre veckor.
Jag har missfärgade tänder, vad kan jag göra åt det?
Missfärgningar är relativt vanligt och uppkommer vanligtvis från kostvanor. Te, kaffe, rödvin, tobak, antibiotika eller så är missfärgningarna genetiska. Det finns olika metoder för att få bort missfärgningar. De flesta missfärgningarna går att ta bort! Borttagning av missfärgningar sker främst genom tandblekning.
 
Ibland uppstår små svarta eller vita prickar på tänderna. Det är oftast ofarligt. Men det kan också vara en indikation på karies. Kontakta din tandläkare för att undersöka prickarna.
Jag har ojämna tänder/gluggar, kan ni åtgärda det?
Ojämna tänder och gluggar är väldigt vanligt. Kom ihåg att friska och välmående tänder är viktigare än en estetisk vacker mun. Det finns givetvis åtgärder för att fixa både mellanrum mellan tänder och tänder som är ojämnt ställda.
F
ör gluggar, oavsett om du har en glugg eller flera, går det att fixa med tandreglering. Gluggar kan åtgärdas med komposit, som är ett plastmaterial som byggs på tänderna för att täcka gluggar. Invisalign är en mer permanent lösning, till skillnad från komposit som är mer provisorisk.
För ojämna tänder är tandreglering att rekommendera. På Distriktstandvården använder vi även här Invisalign för att rätta till sneda och ojämna tänder.
Jag är rädd för tandläkaren. Hur hjälper ni mig?
Du är inte ensam. Tandvårdsrädsla är relativt vanligt och vi gör alltid vårt yttersta för att hjälpa tandvårdsrädda patienter.
 
Vi har lång erfarenhet och har stor respekt och förståelse för patienter med tandvårdsrädsla. Här arbetar vi aktivt med att bota patienters tandläkarskräck.
Gör det ont att gå till tandläkaren?
Nej, besök hos Laholms Tandvårdsklinik ska aldrig göra ont. Vi arbetar aktivt med smärtlindring. Och vi vill alltid att patienten ska känna sig säker och lugn i behandlingsstolen. Om du skulle uppfatta att något moment under behandlingen gör ont så är det viktigt att du meddelar det. Vi använder bedövning för att undvika eventuell smärta. Om du är orolig för att själva bedövningsinjektionen ska göra ont finns bedövningssalva att tillgå. Salvan gör att du inte känner det lilla sticket.
Jag vill byta tandläkare, hur gör jag?
Valet av tandläkare eller tandhygienist är fritt. Du kan byta tandläkare eller tandhygienist när som helst. Det enda du behöver göra är att kontakta den kliniken du vill byta till. Boka en tid direkt eller lista dig hos Laholms Tandvårdsklinik här nedan.. Du har ingen skyldighet att ”säga upp dig” från din nuvarande tandläkare. 
 
Däremot är det fördelaktigt om du plockar ut din journal i samband med bytet. Då kan din nya tandläkare ta del av behandlings- och medicinhistoriken. Be att få journalen på en CD-skiva då allt fler hanteringsprocesser är digitala idag. Vill du byta till Laholms Tandvårdsklinik? Då kan du enkelt fylla i ett underlag för samtycke av patientjournalöverföring så löser vi den biten smidigt åt dig. Då behöver du bara besöka oss på kliniken och signera ett underlag som vi sedan skickar till din gamla tandläkare. Underlaget visar på att du ger samtycke till att vi får tillgång till dina tidigare journaler. Din gamla tandläkare skickar sedan dessa till oss. Detta är väldigt smidigt om du t.ex. har flyttat och inte har möjlighet att svänga förbi din gamla tandläkare. Eller av annan anledning. Vi hjälper dig, helt enkelt.
Jag är missnöjd, vart vänder jag mig?
Det förekommer att patienter kan känna missnöje och vill frambringa klagomål. Vilken instans man vänder sig till kan skilja beroende på vilken tandvårdsgivare man har. Och om du behandlas inom privata eller offentliga tandvården. 
 
Det första vi rekommenderar dig att göra är att prata med tandläkaren/tandhygienisten som har behandlat dig. Tillsammans kan ni kanske diskutera fram en lösning som båda känner sig bekväma med. 
 
I behov av vidare hjälp ska du vända dig till olika instanser beroende på om du är felbehandlad. Eller om du råkat ut för en skada eller är missnöjd med bemötandet.
Vad är högkostnadsskydd?

Precis som det låter är högkostnadsskydd ett ekonomiskt skydd för patienten mot höga kostnader. Högkostnadsskyddet är inget du själv behöver ansöka om eller hålla koll på. När du har uppnått vissa kostnadsnivåer sammanlagt under ett år. Då går Försäkringskassan in och betalar en viss procent av referenspriset.

Högkostnadsskyddet:

 • 3000 – 15 000 kronor =50 % avdrag på referenspris.
 • 15 000< kronor = 85 % avdrag på referenspris.

Om Våra Tjänster

Akut tandvård

Det går inte alltid att planera varje behandling. En olycka kan hända när som helst eller så kan man drabbas av plötslig tandvärk. Oavsett vilka besvär du har vi så erbjuder vi på Laholms Tandvårdsklinik akut tandvård för just dina behov.

Tandläkarskräck

Många patienter lider av tandläkarskräck. Detta kan bero på dåliga upplevelser från tidigare tandläkarbesök. Oavsett varför det uppstått är vårt mål att ge dig bästa möjliga behandling för att du ska känna dig trygg i tandläkarstolen.

Tandfyllning

Upplev senaste tekniken för tandfyllning. Vi erbjuder de senaste tandfyllningsmaterialen på marknaden. Välj mellan olika tandfärger och egenskaper som kan anpassas till din speciella situation. Välkommen till vår tandläkare Ulf Olson.

Rotfyllning

En rotfyllning, är en metod för att behandla inflammationer inne i tanden, pulpan eller tandnerven. Pulpan består av nerver, blodkärl och bindväv som tillsammans fyller tandkanalerna som sträcker sig från tandroten in i kronan och tillbaka.

Keramisk Tandkrona

Helkeramiska tandkronor och tandbroar fungerar som riktiga tänder.
 Ibland kan en tandkrona ha förstörts eller försvagats. För att förlänga tandens liv eller förbättra utseendet, rekommenderar vi att tanden förses med en helkeramisk krona.

Porslinsfasad

Porslinsfasader är individuellt anpassade supertunna skal av porslin i önskad tandfärg. Dessa används ur estetiskt syfte. Vi på Laholms Tandvårdsklinik kan hjälpa dig med nya vita porslinsfasader. Välkommen med dina estetiska behov.

Tandimplantat

Tandimplantat är det nya sättet att ersätta förlorade tänder! Implantat är lösningen för dig som har förlorat en, flera eller kanske alla dina tänder. Istället för att fästa broar i friska tänder kan permanenta konstgjorda tänder användas. Ett genombrott för tandhälsovården.

Tandrengöring

Att borsta tänderna med tandkräm och rengöring med tandtråd mellan tänderna minst två ggr per dag hör till god munhygien. Du bör se till att få en tandrengöring varje 6 månader. Det minskar risken för munsjukdomar och Karies betydligt.

Tandlossning

Att borsta tänderna med tandkräm och att rengöra mellan tänderna med tandtråd minst två gånger per dag hör till god munhygien. Tyvärr räcker inte alltid dessa åtgärder. Därmed ökar risken för att drabbas av tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandgnissling

En hel del människor gnisslar ibland tänderna eller pressar hårt ihop tänderna ofta under stress och i sömnen. Om det inte sker så ofta, utgör det inget problem. Men om det sker regelbundet kan bettet skadas. Vanligt är att man också får huvudvärk genom tandgnissling. 

Tandgblekning

Med ett vackert leende ser man mer vital ut och får indirekt ett bättre självförtroende. Med professionell tandblekning blir tänderna synbart ljusare. Behandlingen kan göras hemma eller direkt hos oss på Laholms Tandvårdsklinik.

Tandläkarundersökning

Att borsta tänderna med tandkräm och rengöring med tandtråd mellan tänderna minst två ggr per dag hör till god munhygien. Men om du vill hålla kostnaden nere bör du gå på en tandläkarundersökning minst en gång per år.

Har Du En Annan Fråga Än Våra Vanligaste Frågor Och Svar?

Skicka gärna e-post för frågor och svar: info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Eller ring oss för frågor och svar — 0430-711 04

Vår Målsättning Är Att Du Får Den Bästa Tandläkare Laholm Erbjuds

Akut tandvård behandlas på samma dag alla vardagar

Telefonnummer: 0430-711 04

Trädgårdsgatan 11B, 31230, Laholm

info.laholmstandvardsklinik@ptj.se

Share This

Dela det här!

Dela det här med dina vänner!